Zorgverzekering Spanje

Zorgverzekering Spanje

Zorgverzekering Spanje

Ga je voor langere tijd naar Spanje? Lees hier hoe het zit met het Spaanse zorgstelsel en hoe je als buitenlander verzekerd kunt zijn voor ziektekosten. 

Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen af en toe. Het kan dus zijn dat de informatie niet helemaal actueel en volledig is. Daarom raden wij je aan om altijd te informeren welke regels voor jou van toepassing zijn.

Kijk voor meer informatie op de website van het Spaanse Ministerie van Sociale Zekerheid Seguradad Social (in Engels).

Hoe is de zorg in Spanje geregeld?

Spanje heeft een publiek zorgstelsel dat wordt gefinancierd uit sociale premies. De premies worden ingehouden op het salaris van mensen in loondienst. Zelfstandigen maken de premie elke maand zelf over.

De publieke gezondheidszorg is gratis voor bijna iedereen die in Spanje woont.

Als je medische zorg nodig hebt, ga je naar een gezondheidscentrum, een Centro de Salud. Hier werken meestal verschillende huisartsen en verpleegkundigen. Je wordt er geholpen door de huisarts die op dat moment beschikbaar is. Dat is vaak niet je eigen huisarts.

Als je een medisch specialist nodig hebt kan dat alleen met een verwijzing van de huisarts. Naast de publieke gezondheidszorg zijn er in Spanje ook particuliere huisartsen, specialisten en ziekenhuizen. Hier word je meestal beter en sneller geholpen. Je kunt alleen bij een particuliere zorgaanbieder terecht als je particulier verzekerd bent.

Zorgverzekering Spanje: wat heb je nodig?

Iedereen die in Spanje belasting en sociale premies betaalt, heeft recht op publieke gezondheidszorg. Dus ook als je als buitenlander in Spanje in loondienst werkt of ondernemer bent.

Ontvang je AOW of een uitkering in Nederland en woon je in Spanje? Neem dan contact op met het CAK.

Verblijf je tijdelijk in Spanje, bijvoorbeeld voor vakantie? Dan heb je met een Europese Gezondheidskaart (EHIC) recht op noodzakelijke medische zorg in Spanje volgens de regels en tarieven die daar gelden. Je kunt de kaart aanvragen bij je Nederlandse zorgverzekeraar. Daarnaast kan het handig zijn om een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

> Bekijk onze medische reisverzekering

Hoe vraag je een ziektekostenverzekering Spanje aan?

Wil je in Spanje de publieke ziektekostenverzekering aanvragen? Ga dan naar een van de kantoren van de Seguridad Social (in het Engels). Informeer vooraf welke documenten je nodig hebt om je te kunnen inschrijven.

Met je inschrijvingsbewijs kun je je aanmelden bij een gezondheidscentrum (Centro de Salud) bij jou in de buurt.

Zorgverzekering Spanje: Wat vergoedt het publieke zorgstelsel?

De publieke ziektekostenverzekering vergoedt de volgende kosten:

  • huisarts;
  • behandelingen door een medisch specialist;
  • ziekenhuisopname;
  • tandheelkundige zorg na een ongeval;
  • fysiotherapie;
  • verpleeg- en thuiszorg.

Je moet voor medicijnen altijd een eigen bijdrage betalen. Die kan oplopen tot 60 procent.

Belangrijk om te weten over zorgverzekering Spanje

  • De kwaliteit van de medische zorg in Spanje is niet overal hetzelfde.
  • Vooral op de eilanden zijn sommige medische specialismen niet beschikbaar.
  • In publieke zorginstellingen is de hygiëne soms minder goed dan in Nederland.
  • Tandheelkundige zorg valt niet onder de publieke gezondheidszorg, behalve na een ongeval.
  • Het kan lang duren voordat je van de huisarts een verwijzing krijgt naar een medisch specialist.
  • Er bestaan lange wachtlijsten voor veel medische behandelingen.
  • Als je een particuliere ziektekostenverzekering hebt, kun je vaak terecht bij een Engels- of Nederlandssprekende huisarts of specialist.
  • Medische kosten buiten de EU/EER vallen niet onder de publieke ziektekostenverzekering.

Wat valt er onder de Nederlandse basisverzekering?

Het hangt van je persoonlijke situatie af of je verplicht bent om je Nederlandse basisverzekering aan te houden tijdens je verblijf in Spanje.

De Nederlandse basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp in de hele wereld. Maar je krijgt nooit meer vergoed dan wat de behandeling in Nederland kost. Het kan dus zijn dat je moet bijbetalen als je in een land verblijft waar de medische zorg duur is.

Repatriëring (terugkeer naar Nederland) of evacuatie vanwege een ziekte of ongeval valt niet onder de dekking van Nederlandse basisverzekering. Wil je hier wel voor verzekerd zijn? Sluit dan de SOS-dekking op de OOM Tijdelijk in het buitenland- of Wonen in het buitenland-verzekering af.

Ziektekostenverzekering Spanje afsluiten bij OOM

OOM Verzekeringen is er voor mensen met ongewone verhalen, die gewoon goed verzekerd willen zijn. Dus ook voor jouw buitenlandavontuur in Spanje hebben wij een oplossing.

Wij bieden uitkomst als je niet meer in aanmerking komt voor de Nederlandse basisverzekering. Je kunt onze verzekering ook gebruiken als aanvulling op je Nederlandse basisverzekering of op je Spaanse publieke ziektekostenverzekering Bijvoorbeeld voor kosten die niet onder de basisverzekering of het Spaanse publieke zorgstelsel vallen.

Wil je meer weten over onze verzekeringen of ben je benieuwd naar de premie?

> Ontdek onze buitenlandverzekeringen

Meer informatie over zorg in Spanje

De reviews en beoordelingen van OOM Verzekeringen