Ga je voor langere tijd naar het Verenigd Koninkrijk (VK)? Lees hier hoe het zit met het zorgstelsel in het VK en hoe je als buitenlander verzekerd kunt zijn voor ziektekosten.
Zorgverzekering in het Verenigd Koninkrijk
Zorgverzekering in het Verenigd Koninkrijk
Op deze pagina
- Hoe is de zorg in het Verenigd Koninkrijk geregeld?
- Hoe kun je als buitenlander verzekerd zijn in het VK?
- Wat vergoedt het publieke zorgstelsel in het VK?
- Belangrijk om te weten
- Wat valt er onder de Nederlandse basisverzekering?
- Welke oplossing biedt OOM Verzekeringen?
- De voordelen van een OOM ziektekostenverzekering
Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en kunnen nog veranderen door de uitwerking van de Brexit afspraken. Het kan dus zijn dat de informatie niet helemaal actueel en volledig is. Daarom raden wij je aan om altijd te informeren welke regels voor jou van toepassing zijn.
Kijk voor meer informatie op de website van de National Health Services NHS (in Engels) en de website van de Nederlandse overheid.
Hoe is de zorg in het Verenigd Koninkrijk geregeld?
Het VK heeft een door de overheid gefinancierd zorgstelsel: de National Health Services (NHS). Het uitgangspunt is dat iedereen toegang moet hebben tot gezondheidszorg. De kosten van de NHS worden voor het grootste deel betaald uit de belastingopbrengsten. Dat geldt voor alle vier de landen die samen het VK vormen: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De vier landen geven wel elk hun eigen invulling aan het systeem van publieke gezondheidszorg. De gezondheidszorg van de NHS is gratis voor ingezetenen (ordinary residents) van het VK.
Je kunt in het VK ook een particuliere ziektekostenverzekering afsluiten. Particulier verzekerden kunnen voor medische behandelingen terecht in privéklinieken. Daar zijn de wachttijden vaak korter.
Hoe kun je als buitenlander verzekerd zijn in het VK?
Op 31 december 2020 eindigde de overgangsregeling i.v.m. de Brexit. Wat betekent dat voor jou als je gezondheidszorg nodig hebt in het VK?
Iedereen die wettig en op permanente basis in het VK woont, valt onder de NHS.
De EU en het VK hebben afspraken gemaakt over de toegang tot de gezondheidszorg bij een kort verblijf in het VK. De afspraken zijn nog niet helemaal uitgewerkt, dus deze kunnen nog veranderen.
Ga je voor een kort verblijf naar het VK, bijvoorbeeld als toerist? Dan heb je recht op spoedeisende gezondheidszorg in het VK. Het is nog niet bekend of je je EHIC in het VK kunt blijven gebruiken. Het kan dus zijn dat je de zorgkosten zelf moet voorschieten. Daarom is het verstandig om een reisverzekering met medische dekking af te sluiten als je naar het VK gaat.
Ga je voor je werk in het VK wonen of na je pensionering? Dan kan het zijn dat je een S1 of een A1 formulier nodig hebt. Je kunt dat navragen bij je zorgverzekeraar.
Wat vergoedt het publieke zorgstelsel in het VK?
De NHS betaalt de kosten van zorgverleners die zijn aangesloten bij de NHS. Dat geldt voor de kosten van de huisarts, specialistenzorg en ziekenhuisopnames.
Net zoals in Nederland is het in het VK gebruikelijk om je in te schrijven bij een huisartspraktijk. Als het nodig is, verwijst de huisarts je door naar een specialist of ziekenhuis.
Vaak moet je (een deel van) de kosten zelf betalen, bijvoorbeeld voor medicijnen, tandartszorg, brillen en contactlenzen.
Belangrijk om te weten
Ben je als Nederlander in het VK verzekerd? Informeer dan bij je Britse zorgverzekeraar of je verzekerd bent voor spoedeisende gezondheidszorg buiten het VK. Bijvoorbeeld als je voor familiebezoek naar Nederland komt. De afspraken hierover in het akkoord tussen de EU en het VK zijn nog niet helemaal uitgewerkt.
Als je al in het VK woont en er blijft wonen, kan de Brexit gevolgen hebben voor je verblijfsstatus. Dus ook voor je toegang tot de NHS. Het is belangrijk dat je dit goed uitzoekt. Bij vragen kun je terecht bij de Nederlandse ambassade in Londen.
Wat valt er onder de Nederlandse basisverzekering?
Het hangt van je persoonlijke situatie af of je verplicht bent om je Nederlandse basisverzekering aan te houden tijdens je verblijf in het VK.
De Nederlandse basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp in de hele wereld. Maar je krijgt nooit meer vergoed dan wat de behandeling in Nederland kost. Het kan dus zijn dat je moet bijbetalen als je in een land verblijft waar de medische zorg duur is.
Repatriëring (terugkeer naar Nederland) of evacuatie vanwege een ziekte of ongeval valt niet onder de dekking van de Nederlandse basisverzekering.
Welke oplossing biedt OOM Verzekeringen?
OOM Verzekeringen is er voor mensen met ongewone verhalen, die gewoon goed verzekerd willen zijn. Dus ook voor jouw buitenlandavontuur in het VK hebben wij een oplossing.
Wij zijn specialist op het gebied van ziektekostenverzekeringen voor Nederlanders die naar het buitenland gaan. Wij bieden uitkomst als je niet meer in aanmerking komt voor de Nederlandse basisverzekering. Je kunt onze verzekering ook gebruiken als aanvulling. Bijvoorbeeld voor kosten die niet onder je basisverzekering of de NHS vallen.
De voordelen van een OOM ziektekostenverzekering
- Kies zelf je looptijd.
- Kies zelf hoe uitgebreid je ziektekostenverzekering moet zijn.
- Onze Nederlandstalige hulpcentrale staat 24/7 voor je klaar.
- Als je ook de Nederlandse basisverzekering hebt, krijg je een mooie korting.
Wil je meer weten over onze verzekeringen of ben je benieuwd naar de premie? Lees dan hier verder.
Meer informatie
- Bij het CAK over wonen met pensioen of uitkering in een verdragsland.
- Van de Rijksoverheid over de Brexit.
- Over formulieren voor je sociale zekerheid als je verhuist naar het VK (A1 of S1 formulieren).
OOM Verzekeringen. Voor mensen met ongewone verhalen, die gewoon goed verzekerd willen zijn.
Klantenservice Buitenland
Wij zijn open