Of je naar Australië komt om wallaby's te zien, of voor werk: tijdens je verblijf wil je goed verzekerd zijn. Zéker als je langer blijft. We leggen je uit hoe het zorgstelsel in Australië werkt. Daarna? Vraag je ziektekostenverzekering Australië direct aan.
Zorgverzekering Australië
Zorgverzekering Australië
Op deze pagina
- Hoe is de zorg in Australië geregeld?
- Hoe werkt de zorgverzekering Australië voor Nederlanders?
- Is er een zorgverzekering Australië voor studenten?
- Wat vergoedt de zorgverzekering Australië?
- Belangrijk om te weten over Medicare
- Belangrijk om te weten over Medicare
- Is de Nederlandse basisverzekering ook genoeg?
- Voordelen
- Aanvragen
Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen af en toe. Het kan dus zijn dat de informatie niet helemaal actueel en volledig is. Daarom raden wij je aan om altijd te informeren welke regels voor jou van toepassing zijn.
Kijk voor meer informatie op de website van het Australische ministerie van Volksgezondheid (in het Engels).
Dit is hoe de zorgverzekering in Australië geregeld is
Australië heeft een publiek zorgstelsel: Medicare. Dit wordt gefinancierd door de overheid. Inwoners betalen het via een belastingtoeslag (Medicare levy).
Als je een laag inkomen hebt, hoef je geen belastingtoeslag te betalen. Heb je een hoog inkomen en heb je geen particuliere verzekering? Dan betaal je juist een hogere toeslag.
Voor de kosten van medicijnen is er een apart systeem: Pharmaceutical Benefits Scheme (PBS). Dat is een programma van de Australische overheid, dat de kosten van de meeste medicijnen (gedeeltelijk) vergoedt.
Hoe werkt de zorgverzekering Australië voor Nederlanders?
Verblijf je in Australië met een permanente verblijfsvergunning (permanent resident permit)? Dan val je onder Medicare. Tijdens een kort verblijf in Australië, kom je in aanmerking voor Medicare en het Pharmaceutical Benefits Scheme.
Is er een zorgverzekering Australië voor studenten?
Medicare is ook toegankelijk voor Nederlandse studenten die met een studentenvisum naar Australië komen. Daarnaast ben je als student verplicht een Overseas Student Health Cover (OSHC) af te sluiten. Dat kan bijvoorbeeld via je onderwijsinstelling in Australië. Kijk voor meer informatie op de website van de Australische overheid (in het Engels).
Wat vergoedt de zorgverzekering Australië?
Als je als Nederlander een permanente verblijfsvergunning voor Australië hebt, kom je in aanmerking voor de vergoeding van:
- (een deel van) de kosten van huisarts en medisch specialist
- de kosten van de behandeling en het verblijf in een publiek ziekenhuis
- een deel van de kosten van bepaalde medicijnen
Ben je tijdelijk in Australië? Dan heb je met je Europese zorgverzekeringspas (EHIC) recht op medisch noodzakelijke zorg, bijvoorbeeld bij ziekte of een ongeval. Je kwaal of klacht moet wél tijdens je verblijf in Australië zijn ontstaan en de behandeling kan niet wachten tot je weer terug bent in Nederland.
Belangrijk om te weten over Medicare
Medicare is géén vervanging voor een reisverzekering met medische dekking of een aanvullende ziektekostenverzekering. Vooral voor reizigers zonder permanente verblijfsvergunning biedt Medicare een heel beperkte dekking. Zo vergoedt het de kosten van behandeling of verblijf in een particulier ziekenhuis niet.
Andere kosten die Medicare niet vergoedt, zijn:
- kraamzorg
- ambulancevervoer
- tandarts
- fysiotherapie
- protheses
- brillen
- contactlenzen
- gehoorapparaten
Medicare vergoedt alleen medische zorg in Australië en een beperkt aantal andere landen. Als je buiten Australië reist, kan het dus zijn dat je niet verzekerd bent.
Hoe vraag je Medicare aan?
Heb je een permanente verblijfsvergunning? Meld je dan na aankomst in Australië bij een Medicarekantoor. Het duurt ongeveer 10 dagen voor je aanvraag is verwerkt.
Verblijf je tijdelijk in Australië, bijvoorbeeld voor vakantie? Dan heb je met een European Health Insurance Card (EHIC) beperkt recht op medische zorg vanuit Medicare. Je kunt de kaart aanvragen bij je Nederlandse zorgverzekeraar. Meld je na aankomst in Australië met je EHIC bij een Medicare kantoor.
Is de Nederlandse basisverzekering ook genoeg?
De Nederlandse basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp in de hele wereld. Maar je krijgt nooit meer vergoed dan wat de behandeling in Nederland kost. Repatriëring (terugkeer naar Nederland) of evacuatie vanwege een ziekte of ongeval valt niet onder de dekking.
Ziektekostenverzekering Australië aanvragen
Kom je niet meer in aanmerking voor de Nederlandse basisverzekering? Of wil je graag een aanvullende verzekering op de basisverzekering of op Medicare? Bij ons kun je een particuliere ziektekostenverzekering Australië afsluiten. Daarmee kun je jezelf tijdens je verblijf in Australië precies verzekeren zoals jij dat wilt:
- Bepaal zelf je looptijd
- Kies hoe uitgebreid je ziektekostenverzekering moet zijn
- Krijg korting als je ook de Nederlandse basisverzekering hebt
- Sluit aanvullende verzekeringen af, zoals een inboedel-, ongevallen- of aansprakelijkheidsverzekering
- Is er iets aan de hand? Onze hulpcentrale staat 24/7 voor je klaar
Vraag je ziektekostenverzekering Australië nu aan
Wil je jouw ziektekostenverzekering Australië van tevoren regelen? Bereken je premie nu makkelijk en snel online. Is alles in orde? Vraag je verzekering dan vandaag nog aan.
Heb je nog vragen over jouw ziektekostenverzekering Australië? Kijk voor meer informatie over Gezondheidszorg bij tijdelijk verblijf in Australië op de website van de Australische overheid (in het Engels).
Of neem contact met ons op! We staan voor je klaar.
Klantenservice
Wij zijn open