Wat is verzekeren eigenlijk?
Een verzekering is een wederzijdse overeenkomst tussen enerzijds de verzekeraar die zich voor een vast bedrag verbindt om anderzijds de verzekerde te vrijwaren van toekomstige onzekere voorvallen.
Ben je daar nog? Zo gortdroog als het hierboven staat is verzekeren echt niet. Maar wat is het dan wel? En … moet ik alles verzekeren? Ik ga het uitleggen!
Verzekeren is het afdekken van risico’s van een ‘onverwachte’ gebeurtenis. Dus: je weet niet van tevoren óf en wanneer het gaat gebeuren. Een brandend huis kun je niet meer verzekeren, want de schade is al ontstaan.
De oorsprong van verzekeren ligt verder in het verleden dan ik dacht. Het indekken tegen risico’s komt al uit de tijd van de Babyloniërs, om maar eens een volk te noemen. Met een aantal Babyloniërs bij elkaar vormden zij een onderlinge club om het verlies van vee te compenseren. Best een slim volkje die Babyloniërs!
Het begrip verzekeren ontwikkelde zich door de eeuwen heen. Niet alleen landrisico’s werden afgedekt, maar ook het transport van goederen over zee. In de middeleeuwen kon je al een verzekering afsluiten, die na je overlijden geld uitkeerde aan nabestaanden.
Tegenwoordig onderscheiden we twee hoofdtypen verzekeringen.
- De schadeverzekering: de verzekeraar geeft de verzekerde een (gedeeltelijke) vergoeding als er schade is. De bekendste schadeverzekeringen zijn: brandverzekering, inbraakverzekering, rechtsbijstandverzekering, zeeverzekering en transportverzekering.
- De sommenverzekering: vooraf staat al vast welk bedrag de verzekeraar gaat uitkeren. De bekendste sommenverzekeringen zijn de levensverzekering en de pensioenverzekering.
Nu zijn er talloze verzekeringen voor de meest uiteenlopende risico’s. Fotomodel Claudia Schiffer liet haar gezicht verzekeren voor 5 miljoen dollar. Voetballer Christiano Ronaldo heeft zijn benen verzekerd voor maar liefst 144 miljoen dollar! Dit zijn extreme voorbeelden, maar ze laten wel goed zien dat bijna alles te verzekeren is.
Maar wat moet je nu wel en wat niet verzekeren? Mijn advies: alles naar draagkracht. Dus wat kun je zelf financieel opvangen en wat niet? Daar moet je naar kijken. Een brandschade kan aardig in de papieren lopen. Een letselschade ook. Die risico’s kun je het beste afdekken met een verzekering.
Het is hoe dan ook slim om eens met een kritische blik te kijken naar al je verzekeringen.. Misschien zit er op je reisverzekering ook een dekking voor kostbaarheden. Of misschien heb je die glasverzekering helemaal niet nodig, omdat er dekking wordt gegeven op je inboedelverzekering.
Heb je geen tijd of zin om die kleine lettertjes te lezen? Vraag dan hulp aan bijvoorbeeld je assurantietussenpersoon. Dat is iemand die je onafhankelijk advies kan geven over alles wat met verzekeren te maken heeft. Wie weet ben je zelfs oververzekerd en komt hier een fikse besparing uit. Ik zeg: een win-win situatie!
Soms heb je geen keuze en moet je een verzekering afsluiten. Zo ben je in Nederland verplicht om voor je auto een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) af te sluiten. Niet te verwarren met een Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Die verzekering mag, maar hoeft niet.
Verzekeren is zinvol, maar niet alles hoeft verzekerd te worden. Een beetje zuinig zijn op je spullen doet ook wonderen. Bedenk dat je in het leven niet alles kunt voorkomen. Een onverwachte gebeurtenis kan ook juist aangenaam zijn.
Meer weten over verzekeren? Kijk dan eens op de website van het Verbond van Verzekeraars, www.verzekeraars.nl. Daar wordt alles in begrijpelijke taal uitgelegd.
Wij zijn OOM en wij verzekeren ongewoon goed.
Chantal Deen
OOM Verzekeringen