Nee, je krijgt geen vergoeding als je door een ongeval tijdens de wintersport met een gipsvlucht vervoerd moet worden.
Premie betalen
Wanneer moet ik de premie voor de verzekering betalen?
Je betaalt de premie:
ineens vooraf voor de gehele verzekerde periode;
per maand, kwartaal, half jaar of jaar.
Krijg ik zorgtoeslag als ik de OOM Tijdelijk in het Buitenland-ziektekostenverzekering afsluit?
De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van de Nederlandse basisverzekering. OOM Verzekeringen biedt geen basisverzekering aan. Je krijgt dus geen zorgtoeslag.
Wijzigingen verlengen of opzeggen
Kan ik mijn verzekering verlengen?
De OOM Tijdelijk in het Buitenland-verzekering heeft een flexibele looptijd van één dag tot maximaal twee jaar. Je mag de verzekering eenmalig met maximaal twee maanden verlengen, zolang je niet langer dan twee jaar verzekerd bent. Weet je nu al dat je langer dan twee jaar in het buitenland zult verblijven? Dan kun je beter kiezen voor de OOM Wonen in het Buitenland-verzekering.
Kan ik mijn verzekering eerder opzeggen?
Je kunt de OOM Tijdelijk in het Buitenland-verzekering op elk gewenst moment opzeggen. Dat kan via Mijn OOM. Wij beëindigen je verzekering op de datum waarop wij je verzoek ontvangen.
Was je tijdens je verblijf in het buitenland niet verplicht verzekerd op de Nederlandse basisverzekering en keer je definitief terug naar Nederland? Dan beëindigen wij je verzekering vanaf de ingangsdatum van je basisverzekering. Stuur dan een kopie mee van de polis van je basisverzekering.
Heb je al premie betaald voor de periode na de beëindigingsdatum? Dan krijg je die van ons terug. Je kunt de verzekering niet met terugwerkende kracht opzeggen.
Kan ik mijn pasgeboren baby meeverzekeren?
Ja, dat kan. Stuur ons in dat geval binnen één maand na geboorte een e-mail met de naam van je kindje, de geboortedatum en het geslacht. Vermeld ook je polisnummer.
Meld jij je kindje later aan? Dan geldt er medische acceptatie. Op basis van vragen over de gezondheid van je kindje, beoordelen wij of je de verzekering kunt afsluiten. Het kan zijn dat we je kindje tegen aangepaste voorwaarden willen verzekeren.
Vermeld bij ‘Mededelingen’ dat het om een bijschrijving op de bestaande polis gaat en vermeld ook het polisnummer.
Voor je partner en kinderen geldt medische acceptatie. Op basis van vragen over de gezondheid van je partner of kinderen beoordelen wij of je de verzekering kunt afsluiten.
Je partner of kinderen krijgen dezelfde dekking als jou. Kinderen tot 16 jaar krijgen automatisch de Regular-dekking als je zelf de Light-dekking hebt.
Overige vragen
Ik ga naar het buitenland. Moet ik dan de basisverzekering aanhouden?
Dat hangt van je persoonlijke situatie af. Bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kun je nagaan of je de basisverzekering moet houden of niet.
De basisverzekering vergoedt wereldwijd je kosten voor onvoorziene noodzakelijke zorg. Houd er wel rekening mee dat je nooit meer vergoed krijgt dan wat de behandeling in Nederland kost. In landen waar de zorg erg duur is, kan het zijn dat je fors moet bijbetalen.
Zijn (extreme) sporten ook gedekt?
De medische kosten na een ongeval bij het beoefenen van een (extreme) sport vallen onder de ziektekostenverzekering. Voorwaarde is wel dat er geen sprake mag zijn van opzet of roekeloosheid.
Sporten met een hoog risico zijn niet gedekt op de ongevallenverzekering. Denk daarbij aan sporten als off-piste skiën, rotsklimmen, wildwatervaren en parachutespringen. Ook een ongeval tijdens je beroep als (semi-)professioneel sporter is niet gedekt.
Ben ik verzekerd als er tijdens mijn werk iets gebeurt?
Je medische kosten vallen onder de ziektekostenverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering geldt niet voor aansprakelijkheid bij het uitoefenen van een bedrijf, beroep of betaalde arbeid. Een ongeval tijdens het werk valt onder de dekking van de ongevallenverzekering. Dit geldt niet voor risicovolle beroepen als glazenwasser of dakdekker. De verzekering keert ook niet uit als het ongeval tijdens de (semi-)professionele uitoefening van een sport is gebeurd.
Ik ga tussentijds terug naar Nederland. Heb ik daar ook dekking?
Ja, de OOM Tijdelijk in het Buitenland-verzekering biedt wereldwijd dekking, dus ook als je tussentijds in Nederland bent. Keer je definitief terug naar Nederland? Geef dit dan aan ons door. Wij beëindigen dan je verzekering. Heb je al premie betaald voor de periode na de beëindigingsdatum? Dan krijg je die van ons terug.
Kan ik de OOM Tandartsdekking of een schadeverzekering ook los afsluiten?
Je kunt elke schadeverzekering - bijvoorbeeld voor inboedel, reizen of rechtsbijstand - los afsluiten. Heb je de OOM Tijdelijk in het Buitenland-ziektekostenverzekering afgesloten? Dan is de SOS-verzekering inbegrepen en hoef je deze niet apart af te sluiten.
De OOM Tandartsdekking kun je alleen afsluiten in combinatie met de OOM Tijdelijk in het Buitenland-ziektekostenverzekering.
Wat is het verschil met de Wonen in het Buitenland-verzekering?
De belangrijkste verschillen zijn:
De OOM Tijdelijk in het Buitenland-verzekering sluit je af voor een periode van maximaal twee jaar; de OOM Wonen in het Buitenland-verzekering is voor onbepaalde tijd.
Bij de OOM Tijdelijk in het Buitenland-verzekering kun je voor ziektekosten kiezen uit de Light, Regular of Comfort-dekking. Bij de OOM Wonen in het Buitenland-verzekering kun je ook kiezen voor de zeer uitgebreide DeLuxe-dekking, maar niet voor de Light-dekking.
Bij de rechtsbijstandverzekering van de OOM Wonen in het Buitenland-verzekering kun je ook kiezen voor de topdekking.
Wat is medische acceptatie?
Voor de OOM Tijdelijk in het Buitenland-verzekering geldt medische acceptatie. Dat betekent dat je vooraf enkele vragen beantwoordt over je gezondheid en medische situatie. Op basis van deze ‘gezondheidsverklaring’ schatten wij het risico in dat je tijdens de looptijd van de verzekering medische kosten maakt.
De gezondheidsverklaring en de beoordeling door onze medisch adviseur kan ertoe leiden dat:
je de verzekering kunt afsluiten;
je de verzekering niet kunt afsluiten;
wij je tegen aangepaste voorwaarden willen verzekeren; bijvoorbeeld dat je geen dekking hebt voor aandoeningen waarop je een verhoogd risico hebt.