Met deze 5 tips ben je goed voorbereid op emigratie
Wat een avontuur, je gaat emigreren! Daar komt natuurlijk veel bij kijken. Om je te helpen, geven we je 5 tips rondom emigreren die het wat makkelijker voor je maken. Zet ze op een checklist en vink ze af!
1. Kijk of je je moet uitschrijven bij de gemeente
Als je gaat wonen of werken in het buitenland, dan kan het zijn dat je geen recht meer hebt op een Nederlandse basisverzekering. Bijvoorbeeld omdat je belasting in het buitenland afdraagt of je bent uitgeschreven in Nederland. Jouw persoonlijke situatie bepaalt of je jezelf moet uitschrijven. Als je in 1 jaar meer dan 8 maanden buiten Nederland verblijft, moet je je namelijk uitschrijven bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Doe je dat niet, dan kan je een boete krijgen. Check dus goed of je je moet uitschrijven bij de Basisregistratie Personen (BRP).
Als je je uitschrijft, heb je ook geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering. Denk dus goed na waar en hoe je je wilt verzekeren als je emigreert naar een ander land.
2. Verzeker je goed als je emigreert
De zorgverzekering - en ook andere verzekeringen - zoals wij die in Nederland hebben, is niet zo vanzelfsprekend in andere landen. Vaak zijn de dekkingen beperkt en dekt die verzekering je niet buiten het land waar je verblijft. De ervaring leert dat Nederlanders graag dezelfde zorg willen die ze in Nederland gewend zijn. Daarnaast heb je ook nog te maken met cultuurverschillen. Waar fysiotherapie, een huisarts of een verloskundige in Nederland gebruikelijk is, kan dit in jouw nieuwe ‘woonland’ minder vanzelfsprekend zijn.
De juiste verzekeringen beschermen je tegen onverwachte kosten in het buitenland. Kijk daarom goed hoe je nu verzekerd bent en bepaal of je extra dekking nodig hebt. Als je emigreert, kun je aan deze verzekeringen denken:
- Zorgverzekering
In sommige gevallen kun je nog steeds rekenen op je Nederlandse basisverzekering. De Nederlandse basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp over de hele wereld, maar je krijgt nooit meer vergoed dan wat de behandeling in Nederland kost. Het kan dus zijn dat je moet bijbetalen als je in een land verblijft waar de medische kosten hoog zijn. Je kunt je bijverzekeren met een ziektekostenverzekering die eventuele extra kosten wél dekt. Als je bent uitgeschreven in Nederland, heb je deze sowieso nodig. - Reisverzekering
- SOS-verzekering
- Aansprakelijkheidsverzekering
- Annuleringsverzekering
- Rechtsbijstandverzekering
- Ongevallenverzekering
Wil je weten wat het best bij jou past? Lees dan meer over wereldwijd wonen met OOM Verzekeringen.
3. Regel je visum of werkvergunning op tijd
In Europa gelden verschillende regels voor werkvergunningen en visa, afhankelijk van je nationaliteit, het land waarin je wilt werken, en de duur en aard van je verblijf. Over het algemeen geldt dat EU-burgers vrij zijn om in andere EU-landen te werken zonder een werkvergunning, maar er kunnen beperkingen gelden voor bepaalde landen en sectoren. Check altijd de specifieke vereisten bij de ambassade of het consulaat van het land waar je wilt werken. Voor andere landen geldt bijna altijd een visum- en/of werkvergunningsplicht. Tip: de aanvraag kan best lang duren. Doe dit dus op tijd!
4. Emigreren betekent vaak vaccineren
Van tevoren dingen goed regelen geldt ook voor deze tip: vaccineren. Reis je binnen de EU, dan hoef je je niet altijd te laten vaccineren. Het is wel belangrijk dat je dit dubbelcheckt bij je huisarts of de GGD. Misschien is een bepaalde vaccinatie voor jouw gezondheid wel belangrijk. Reis je buiten de EU, dan is de kans groot dat je een aantal vaccinaties nodig hebt. Tip: soms heb je meerdere vaccinaties nodig waar een bepaalde tijd tussen moet zitten. Plan dit dus goed in zodat je niet in tijdnood komt.
5. Een buffer voor onverwachte kosten
Ook in het buitenland, kan je te maken krijgen met onverwachte kosten. Zoals een kapotte laptop, schade aan je huis of medische kosten. Hoewel je hoopt dat het je niet overkomt, is het verstandig om hierop voorbereid te zijn. Zorg daarom niet alleen voor een goede verzekering, maar ook voor een financiële buffer om op terug te kunnen vallen. Zo kan je volop genieten van jouw buitenlandavontuur.
Buitenlandverzekeringen van OOM
- Wereldwijd goed verzekerd, ook als je tussentijds in Nederland bent
- Snel en simpel online geregeld, zonder gedoe
- Nederlandse polisvoorwaarden en Nederlandse sprekende hulplijn