Brandverzekering: hoe werkt het en wat is verzekerd?

Brandverzekering: hoe werkt het en wat is verzekerd?

Of je nu een bedrijf runt, een strandhuisje bezit of een verhuurde recreatiewoning wilt beschermen, een brandverzekering is een goede manier om jezelf te beschermen tegen onverwachte schade. Maar hoe werkt het precies, en wat kun je allemaal verzekeren? In deze blog leggen we het uit en geven we voorbeelden van de bijzondere objecten die je kunt verzekeren tegen brandschade.

Wat is een brandverzekering?

Laten we bij het begin beginnen: wat is een brandverzekering precies?
Een brandverzekering beschermt je tegen financiële schade door brand. Dit kan schade aan een (zakelijk) pand zijn, maar ook aan je inboedel. Je inboedel zijn alle spullen in je huis die niet vastzitten en die je kunt meenemen als je verhuist. Denk aan meubels, apparaten, decoratie en persoonlijke bezittingen zoals kleding en boeken. Het gaat dus om alles wat je kunt verplaatsen, in tegenstelling tot dingen die vast aan het huis zitten, zoals een ingebouwde keuken of de vloer. De dingen die aan je huis vastzitten, noemen we ‘opstal’.

Vroeger boden veel verzekeraars losse brandverzekeringen aan. Tegenwoordig is dit vaak gedekt in een opstalverzekering of inboedelverzekering. 

Waarom een brandverzekering?

Een brand kan veel schade aanrichten en je flink op kosten jagen. Denk aan herstelschade aan je pand en het vinden van een andere (tijdelijke) woning tot het vervangen van je hele inventaris of inboedel. Als ondernemers kan dit zelfs betekenen dat je bedrijf tijdelijk of voorgoed stil komt te liggen. Met een brandverzekering zorg je voor een beetje extra zekerheid. De schade wordt gedekt, zodat je snel weer door kunt zonder wakker te liggen van de financiële gevolgen.

 

Zakelijke brandverzekering

Als je schade aan je bedrijf oploopt door brand, een ontploffing of bijvoorbeeld blikseminslag is dat natuurlijk al vervelend genoeg. Je onderneming is waarschijnlijk een tijdje uit de running, en als je geen zakelijke brandverzekering hebt, kost het je meestal ook flink wat geld. Daarom is het als ondernemer of zzp’er extra verstandig om te checken of je een zakelijke brandverzekering hebt afgesloten en wat er is gedekt.

Een goede zakelijke brandverzekering beschermt je niet alleen tegen schade aan je pand, inventaris en andere eigendommen, maar helpt je ook snel weer op de been. Wanneer er een brand is, zorgt de verzekeraar er doorgaans voor dat je zo snel mogelijk weer open kunt. Er worden experts ingeschakeld om de schade op te nemen, je wordt begeleid bij alle stappen die nodig zijn om opnieuw op te bouwen, en je krijgt vaak meteen een budget om je bedrijf weer operationeel te maken. Zo kun je je volledig richten op het herstel van je onderneming, terwijl je financiële zorgen worden beperkt.

Bij het afsluiten van een zakelijke brandverzekering is het belangrijk na te denken over eventuele specifieke risico’s van jouw onderneming. Een strandpaviljoen dat grotendeels gemaakt is van hout of een foodtruck met open keuken en frituur zijn bijvoorbeeld vatbaarder voor brand. Voor dit soort bijzondere objecten en panden kan het lastiger zijn om alle risico’s goed te verzekeren bij een reguliere verzekeraar. Daarom heeft OOM juist voor dit soort objecten de Combinatiepolis. Bekijk hier voor welke objecten en panden we deze verzekering aanbieden. 

 

Is een brandverzekering verplicht?

In de meeste gevallen ben je niet verplicht een brandverzekering af te sluiten. Maar ondanks dat het niet verplicht is, is het vaak wel verstandig en fijn voor je gemoedsrust. Met een brandverzekering bescherm je jezelf en je pand en spullen tegen de (vaak) hoge kosten die komen kijken bij brandschade. 

Let op, er zijn een paar situaties waarin een brandverzekering wel verplicht kan zijn:

●    Zakelijke panden: Als je een pand huurt of een lening hebt    
      afgesloten, kan de verhuurder eisen dat je een brandverzekering
      afsluit om hun pand of woning te beschermen.
●    Mobiele objecten: Heb je een foodtruck, oliebollenkraam,
      kermisattractie of een ander mobiel bedrijf waarmee je op
      evenementlocaties wil staan? Dan is de kans groot dat de gemeente
      of de organisator van een event je verplichten een brandverzekering
      af te sluiten. 
●    Particuliere eigendommen: Voor bepaalde eigendommen, zoals
      strandhuisjes, garageboxen of tiny houses die onderdeel zijn van een
      vereniging, kunnen er collectief afspraken zijn gemaakt over het
      afsluiten van een brandverzekering.

Kortom, zelfs als een brandverzekering niet verplicht is, is het verstandig om na te denken over de risico’s en wat je nodig hebt om goed voorbereid te zijn. Een verzekering kan veel gedoe voorkomen als er toch iets misgaat.

Wat valt onder brandverzekering?

Je vraagt je misschien af: wat valt precies onder een brandverzekering? Bij OOM is de brandverzekering één van de drie basismodules van de Combinatiepolis. Met de Combinatiepolis stel je zelf je verzekering samen. Je kunt kiezen voor alleen de basismodule met brandverzekering of deze uitbreiden met extra modules zoals storm, waterschade of glasbreuk. Zo kies je wat bij jou past.

Met de module ‘Brand’ van de Combinatiepolis ben je verzekerd voor materiële schade die ontstaat door:

●    brand
●    ontploffing
●    blikseminslag
●    lucht- en ruimtevaartuigen

Schroeien, smelten of doorbranden van elektrische apparaten zijn geen vormen van brand en vallen daarom niet onder de dekking van een brandverzekering. 

Brandverzekeringen van OOM

Sommige objecten zijn net even anders en vragen om een speciale verzekering. Niet elke verzekeraar dekt dat alle risico’s. Daarom bieden wij juist voor deze bijzondere objecten verschillende brandverzekeringen:

●    Combinatiepolis 
●    Horeca-verzekering
●    Achtergebleven Woonhuis-verzekering
●    Strandhuisjes-verzekering
●    Grafmonumenten-verzekering

Meer blogs

Brand voorkomen: 9 tips
Hoe je huis in Nederland te verzekeren bij emigratie
Verzekering bij verhuur woning: dit moet je weten